Τι είναι το έργο FUTURA?

Το έργο FUTURA: ημιαυτόνομη διαβίωση για τη μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην ενήλικη ζωή της ΙRC Hellas, προσφέρει στέγαση σε ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο, ηλικίας 16-18 ετών, σε δέκα Διαμερίσματα Εποπτευόμενης Διαβίωσης στην Αθήνα.

Τo έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» και την ‘Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων’ των ΕΕΑ Grants. 

Μέχρι τη λήξη του έργου διάρκειας 33 μηνών, η ΙRC Hellas θα έχει παράσχει ποιοτική διαμονή και ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών εξατομικευμένης υποστήριξης σε τουλάχιστον 120 παιδιά, όπως ο Μπαχάρ.

Πριν μερικά χρόνια, ο Μπαχάρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του. Για την ώρα μένει σε ένα από τα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης της IRC Hellas στην Αθήνα, ωστόσο μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή, είχε ένα μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη.


Κάθε διαμέρισμα του FUTURA φιλοξενεί τέσσερα παιδιά, στα οποία παρέχεται νομική συμβουλευτική, ατομική και ομαδική ψυχολογική υποστήριξη, μη τυπική εκπαίδευση και δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Plant pot hangs outside young people's accommodation in Greece


Οι φροντιστές διασφαλίζουν ότι τα παιδιά, αναπτύσσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες για να ζουν αυτόνομα και να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν οικιακές εργασίες, να διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό τους και να ζουν αρμονικά, με περιορισμένη επίβλεψη από το προσωπικό. Τα ασυνόδευτα παιδιά και το προσωπικό της IRC, δημιουργούν από κοινού ατομικά σχέδια δράσης, που περιλαμβάνουν προσωπικούς, εκπαιδευτικούς ή / και επαγγελματικούς στόχους καθώς και τα μέσα για την επίτευξή τους, προκειμένου τα παιδιά που ωφελούνται από το έργο, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. 

Young people in Greece playing cricket

Τα Εποπτευόμενα Διαμερίσματα, αποτελούν μια εναλλακτική προσέγγιση στα παραδοσιακά θεσμικά μοντέλα φιλοξενίας (ιδρύματα), η οποία παρέχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να υποστηρίζεται ουσιαστικά η μετάβαση των παιδιών προς την ενηλικίωση και  η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. 
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου FUTURA, θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε αρμόδιους δημόσιους φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών για την πορεία και αποτελέσματα του έργου, όπως επίσης για την ανάπτυξη καλών πρακτικών σχετικά με την Παιδική Προστασία στην Ελλάδα, μέσω εκδηλώσεων, αναφορών και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Οκτώβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του έργου, με συμμετέχοντες προσωπικό τηε IRC, δημόσιους φορείς, δημοσιογράφους και εργαζόμενους/ες οργανώσεις της Κοινωνίας τωμ Πολιτών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και έστειλε το μήνυμα της ανάγκης ύπαρξης, υποστήριξης και συνηγορίας υπέρ τέτοιων έργων.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το FUTURA στο Twitter, εδώ, για να μαθαίνετε εξελίξεις σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τις εκδηλώσεις του FUTURA, και ιστορίες από την καθημερινότητα των παιδιών και του προσωπικού που τα υποστηρίζει.

Διαβάστε τις ιστορίες του Αλί και του Μπαχάρ δύο εφήβων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και πλέον υποστηρίζονται από το Έργο FUTURA στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: [email protected]

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους δωρητές

Σχετικά με το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» :
Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr 

Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες: www.eeagrants.org & www.eeagrants.gr

Σχετικά με τον Διαχειριστή Επιχορήγησης:
Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360. 

Σχετικά με την ΣΟΛ:

Η ΣΟΛ Crowe παρέχει ελεγκτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ένα διευρυμένο δίκτυο οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Εταιρεία παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις σε όλο το εύρος συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο την υποστήριξη, ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών μας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται καλύπτουν όλους τους τομείς της επιχειρησιακής δραστηριότητας- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διοίκησης, Φορολογικές Υπηρεσίες, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Διαχείρισης Κινδύνων, Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Υπηρεσίες Business Monitoring, Υπηρεσίες HTL, Υπηρεσίες Τεχνολογίας-  δημιουργώντας άμεση και ορατή αξία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η εταιρία διαθέτει συμβούλους με υψηλή εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, με εμπειρία και επαγγελματική γνώση και επάρκεια, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Σχετικά με την HR360:

Η HumanRights360 είναι μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται με σκοπό την προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς διακρίσεις. Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η πίστη ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής επιτυγχάνεται μόνο μέσω της προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλου του πληθυσμού, και ότι μέσω της συγκρότησης ευρύτερων συμμαχιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, μπορούν να οικοδομηθούν ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες, που απορρίπτουν την ακροδεξιά ρητορεία, τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία, και λειτουργούν σε πλαίσιο λογοδοσίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των πολιτών. 

Οι βασικοί άξονες της δραστηριότητας της HumanRights360 είναι: οι υπηρεσίες ένταξης με ενεργή παρουσία στο προσφυγικό πεδίο (π.χ. Έβρος), οι υπηρεσίες επανένταξης και υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών (αποφυλακισμένοι, άνεργοι), η καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους μέσω της καταγραφής περιστατικών για το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής βίας, της προώθησης καμπανιών, της συμμετοχής σε έρευνες, αναφορές και εκδόσεις, και της νομικής υποστήριξης θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, η στρατηγική επικοινωνία και παρεμβάσεις (advocacy) για θέματα που αφορούν την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων ευάλωτων πληθυσμών, και η διαχείριση επιχορήγησης EEA Grants και άλλων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης.